Alıntılar: Din ve Psikiyatri - Irwin D. Yalom

Yine bir ödev için Din ve Psikiyatriyi okuyup bazı yerleri not düşmüştüm defterime. Burada da paylaşmak istedim. Kitap aslında  Varoluşçu Psikoterapi kitabıyla Oscar Pfister ödülüne layık görülmesi sonucunda Yalom'un yaptığı ödül töreni konuşması.


-"Amerika yerlilerinin, tarihlerinin uzak derinliklerinde, her gün batımında korkuya kapıldıkları anlatılır. Ya ertesi gün güneş yeniden doğmazsa diye."
-"Herkes -ve buna hastalar kadar terapistler de dahil- sadece hayatın tükenişini değil, kaçınılmaz karanlığını da yaşamaya mahkumdur: düş kırıklığıdır bu karanlık, yaşlılıktır, hastalık, yalnızlık, kayıp, anlamsızlık, acı dolu seçimler ve ölümdür."
-"Hepimiz aynı gemideyiz ve varoluşun beraberinde getirdiği trajedilerden hiçbir terapist, hiçbir insan yoktur."
-"Hayattaki en önemli ödevlerimizden biri, bize bir hayatı sürdürme gücü verecek kadar sağlam bir hayat gayesi icat etmektir."
-"Hayatın anlamı meselesi, kendi varlığı üzerine düşünebilen bütün varlıkların başındaki beladır."
-"İstenenin sonu yoktur ve bir arzuyu doyurduktan sonra ancak geçici bir doygunluk hissi yaşar, hemen ardından yine can sıkıntısının tutsağı oluruz, ta ki yeni bir arzu benliğimizi sarıncaya dek." -Schopenhauer
-"Ölümle karşı karşıya gelmiş kişilerle çalışmak ölüm korkusunun 'yaşanmamış hayat' oranıyla doğrudan bağlantılı olduğunu gösterdi bana."

Share:

0 yorum

Bir merhaba, iyi günler ya da sağlıcakla kalın da kafi!