Kitap Yorumu: Poyraza Çare-Daniel Glattauer

poyraza çare daniel glattauer yorum
Bu kaçıncı dile getirişim bilmiyorum ama KÜTÜPHANELERE AŞIĞIM. Adını bile duymadığım, basımı bitmiş, muhteşem kitapları okuma şansına erişebiliyorum çünkü. Bunun en sonuncu örneği fotoğraftan da anlaşıldığı üzere Poyraza Çare.

Kitap, Like dergisine olan aboneliğini iptal ettirmek isteyen Emmanın @like.com yerine yanlışlıkla @leike.com adresine e-posta atmasıyla başlıyor. Bu ufak hata karşısına Leo Leike adındaki bir yabancıyı çıkarır ve bir harf yanlışlığıyla başlayan konuşma her gün e-postalaşmaya başlamalarıyla devam eder. 

Ne bir ses kaydına ne de bir fotoğrafa ilişkilerinde yer vardır. Sadece e-postalaşarak bir süre sonra birbirleri için vazgeçilmez hale gelen Emma ve Leo'nun ilişkisinde ufak bir sorun vardır ki o da Emmanın evli olmasıdır. Hatta kendi deyimiyle "Mutlu bir evlilik".

Kitap birçok soruyu akıllara getiriyor. Aldatmak ne demek? Aldatma için illa fiziksel bir yakınlık mı gerek? Ya da görmeden, duymadan, dokunmadan aşık olmak mümkün mü? Bir insanın sadece yazdıklarına aşık olunabilir mi? Birincisi için kesin bir şey diyemesem de ikincisi için cevabım evet görmeden de aşık olmak mümkün bence. 

Emmanın durumuna bakarsak mesela mutlu bir evliliği vardır ama her evlilikte olduğu gibi ufak tepek problemlere sahiptir. Oysa Leoyla ilişkisi kusursuzdur. Gündelik yaşamın her türlü sorunundan uzaktır. Ulaşılmaz olanın cazibesine sahiptir. Yazıştıkları sırada kendi küçük dünyalarında sadece Emma ve Leo vardır. Hayallerinde yarattıkları Emma ve Leo kişilikleri gerçekte olandan daha güzeldir. Hatta bu yüzden de imkanları olmasına rağmen buluşma fikrine ikisi de temkinli yaklaşır. Çünkü ikisinin de bildiği bir gerçek vardır ki o da bu zamana kadar kafalarında kurdukları yıkılırsa ilişkilerinin sona ereceğidir.

poyraza çare daniel glattauer yorum
"Ben böyle bir insanım: En kötü olandan yola çıkmalıyım bağışıklık kazanmak için, bu bağışıklık gerçekler ortaya çıktığında beni korur."

Kitap boyunca ben de hem buluşmalarını istedim hem de istemedim. Bir yanım buluşup o büyüyü bozmalarından korktu bir yanımsa buluşunca olacakları görmek için meraklandı durdu. Korkmayın hangisinin gerçekleştiğini söyleyip spoiler vermeyeceğim ama o nasıl bir sondu diye de yakınmadan geçmek istemiyorum. Kitabın gidişatışını başından beri tahmin edememiştim zaten ama sonuyla da bir hayli şaşırttı beni. İkinci kitabı da varmış ama ilk kitabı bu kıyıda köşede kalmışken sanmıyorum ikinci kitabın dilimize çevrileceğini. 

Sevdiğim bir kitap oldu Poyraza Çare. Bulduğunuz anda alıp okuyun derim ben. Emma ve Leo ikilisinin yazışmalarını okumak oldukça keyifli. Özellikle sivri dilli, alaycı, heyecanlandı mı büyük harflerle sınırsız sayıda ünlemi bir arada kullanan Emmayı okumak çok zevkliydi. Emmanın deyimiyle ahlak profesörü olan Leo da az yere bakan yürek yakan değildi hani :D

Gönül rahatlığıyla bu sadece e-postalaşmalardan oluşan kitabı tavsiye ediyor ve Poyraza Çare yorumunu burada sonlandırıyorum. Daha fazla kitap yorumu için burayı, şu an sürmekte olan Korkunç Bir Maraton etkinliği hakkında detaylı bilgi almak burayı ve bu kitabın yorumuna instagramda ulaşmak için burayı ziyaret edebilirsiniz. Keyifli günler! :))



Share:

13 yorum

  1. Çok merak ettimm,adını not edeceğim şimdi.😊

    YanıtlaSil
  2. Hiç duymamıştım ama konusu çok ilgimi çekti. Biraz Love,Rosie'yi andırdı ama onda gerçek hayatta da görüşüyorlardı tabii. Sadece format olarak benzettim.. ikinci kitabı olması aslında tereddüt ettiriyor.. belki ben mesleğe atılınca çeviririm Eslem :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Love, Rosie'yi not edeyim ben de o halde. Hem filmi de vardı değil mi öyle hatırlıyorum ben. Ahahah anlaştık o zaman Gözde senin çevirini bekleyeceğim :D (Oradaki "belki" yokmuş gibi davranacağım :D )

      Sil
  3. sen konuya bak yahu mükemmel özgün bir konuya benziyor. cidden buluşsalar büyüsü bozulacak o birbirlerini görmeden birbirlerini kafalarında yarattıkları halleri ile kalsalar daha iyi ama insan bir yandan da kavuşmalarını istemiyor değil kütüphaneleri işte bu yüzden seviyorum bende bestseller olmasa bile kütüphanenin herhangi bir rafında köşeye kıyıya atılmış bir kitabı aa bir okuayayım abaklım diyerek alıryorsun sonra çok seviyor aşık oluyorsun müthiş birşey yahu. çok güzel yorumlamışsın kitabı kesinlikle özgün konusu ile listeme girmeye hak kazandı. teşekkürler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tam olarak aşağı tükürsem sakal yukarı tükürsem bıyık aralarındaki ilişki :D Sırf bu sürpriz faktörü için bile kütüphaneye gidiyor insan. Çoğu zaman yolumun üzerinde olmuyor kütüphane ama yine de gidiyorum bu sefer ne çıkacak karşıma diye :))
      Rica ederim, umarım okuyup seversin sen de ^____^

      Sil
  4. Kitabı, yazarı hatta yayınevini bile daha önceden duymamıştım ama yazdığına göre güzel kitapmış. Konusu da çok hoş. Tam benlik bir romantik kitaba benziyor. Sen bu kitabı bilip mi aldın yoksa rastgele mi seçtin merak ettim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yok alırken ben de bilmiyordum kitap hakkında hiçbir şey. Önce kapağıyla dikkatimi çekti sonra arka kapak yazısını okuyunca da dedim ben bu kitabı alırım :)) Senin de seveceğine neredeyse eminim. Bulursan okumanı şiddetle tavsiye ederim^^

      Sil
  5. Bu iade süreleri çok çabuk dolmuyor mu yoksa bana mı öyle geliyor? :D Seveceğin kitaplarla dönersin umarım ziyaretten :))
    Çok teşekkürleer ^___^

    YanıtlaSil
  6. Konusu çok ilgimi çekti bana da kütüphane de denk gelse keşke :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hiç belli olmaz bir bakmışsın çıkmış karşına :))

      Sil
  7. Merhaba,
    ikinci kitap yakın bir zamanda basılacak. Takibe devam.

    İyi günler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, bilgilendirme için teşekkür ederim :) Acaba bilginin kaynağını tam olarak öğrenebilir miyim? :)))

      Size de iyi günler :)

      Sil

Bir merhaba, iyi günler ya da sağlıcakla kalın da kafi!